Hoe lekker is dat! Even niet eten, nu al een uur of 19. Niks bijzonders natuurlijk, er zijn mensen die dagenlang niet eten, onvrijwillig helaas

Maar als het dan zover komt dat ik meer dan 18 uur niets eet dan is daar die heerlijke rust. Rust in de maag, darmen, pancreas, galblaas, noem maar op. Ze hebben even vrij en kunnen uitrusten.

Geen gejakker in de maag of er wel voldoende maagzuur is om al die eiwitten af te breken en klaar te stomen voor verdere verwerking in de dunne darm, geen gedoe voor de pancreas -ongeveer ons zwaarst belaste orgaan- om weer een keer een shot insuline te produceren en die suikers af te leveren bij die 60.000.000.000.000 cellen, die daar helemaal niet op zitten te wachten, daar worden ze al jaren mee overvoerd. Geen getob voor de lever en galblaas om hun gal te spuien om de vetten af te breken. Nee, ff rust in de tent.

En dat betekent vaak ook ff rust in het hoofd, want hoe minder de darmen hoeven te werken hoe meer energie er beschikbaar is om met iets anders bezig te zijn, zoals de vraag: ‘Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?’ Best een belangrijke vraag natuurlijk, om nu ff de boel eens een rijtje krijgen. Hoe verhoud ik me tot deze vreemde wereld, tot mijn partner en kinderen -die ik wel of niet heb- tot mijn sociale omgeving? Hoe verhoud ik me tot mijn werk, mijn zogenaamde vrije tijd, tot de vragen die op dit moment zo prangend zijn in de wereld.

Zoals koeien, CO2, virussen, vaccins, gas en licht, goede voeding, mijn fitheid, zoals een tobbende overheid die wel bestuurt maar niet het geheel overziet. Zoals waarom het zo moeilijk is om de natuur te respecteren, de planten en de dieren, het water en de stenen en de lucht en de schimmels, virussen en bacteriën? Waarom we de Aarde niet als een vriend zien waar we mee samen kunnen werken en van kunnen houden. Waarom het eigenbelang toch zo belangrijk is?

Er zijn tegenwoordig minimalisten, die doen ook aan een soort vasten, door zo min mogelijk spullen om zich heen te verzamelen en tevreden zijn met wat er echt toe doet. Best slim! En best vriendelijk voor de Aarde en al die grondstoffen die liever iets anders doen als verwerkt te worden tot een belang.

Daar kan ik best blij van worden, van vasten en van minimalisten. Ik denk dat ik mijn huis maar eens ga opruimen, jullie ook een fijne dag!

Facebooktwitterlinkedin