ontspannen massage Ik zelf ben een groot liefhebber van koffie, espresso ’t liefst. Een zeer gewaardeerde opstarter elke ochtend. Maar als ik na het eerste kopje nog een tweede – en soms nog een derde – neem, krijg ik het gevoel alsof de koffie het roer van mij overneemt, ik word wat schokkerig in mijn bewegingen, er ontstaat een lichte druk op mijn hoofd en ik denk wtf, dit is eigenlijk net iets teveel van ‘het goede’. Nu zijn mijn koffie-ervaringen natuurlijk heel belangwekkend maar de reden waarom ik dit vertel is dat ik regelmatig bij cliënten een spierspanning tegenkom die een beetje vreemd overkomt. Het is niet zozeer werkspanning of stress maar iets dat ik niet goed kan plaatsen. Als ik dan in een moment van helderheid vraag of zij (veel) koffie drinken dan krijg ik regelmatig te horen: ‘O ja, de hele dag door, het kunnen er wel 9 of 10 op een dag worden!’ Natuurlijk ga ik deze mensen dan ongevraagd adviseren om de koffieconsumptie te minderen. Sommigen denken terecht ‘waar bemoeit hij zich mee’ maar er zijn ook cliënten die denken dat het zo stom nog niet is om eens uit te proberen hoe het is om de koffie te beperken tot een stuk of drie in de ochtend, bij elk kopje een glaasje water en de pas volgende ochtend met frisse moed weer verder te gaan met de koffie. Bij de volgende afspraak is er bij hen een opvallend verschil in algehele spanning waar te nemen. De huid is minder droog, het lichaam is veel toegankelijker en deze mensen voelen zich fitter en meer ontspannen. Nou dat leek me goed nieuws om eens wereldkundig te maken.
Facebooktwitterlinkedin